SEARCH
  Stäng den här sökrutan.

  – att ha mod, ta ställning och bestämma sig..

  -att ha mod, ta ställning och bestämma sig är ett steg i rätt riktning för att få saker att hända.

  Lediga dagar under en påskhelg och tid att reflektera över vår gemensamma utmaning inom DigitalWell Arena. Tillsammans ska vi skapa värde för invånare i Värmland, för näringslivet och för offentlig sektor. Vi ska också sätta Värmland på kartan som kompetens- och innovationsnod för framtida hälsotjänster, uppdraget är minst sagt utmanade. 

  Under vår gemensamma arbetsdag med alla partners inom DigitalWell Arena berörde vi vårdens och välfärdens utmaningar, nu och i framtiden. Vi förde en dialog om satsningen att stärka människors möjligheter till bibehållen hälsa och utveckla nya digitala tjänster som ska interagera med vårdens processer som stärker vår egenförmåga. Vi kan göra skillnad. Alla förutsättningar finns i regionen, i DWA- satsningen (DigitalWell Arena) och med den kompetens hos alla partner som ingår. Det handlar om att bestämma sig och börja ta sikte mot målsättningarna.

  ……och var börjar vi?    

  Som processledare har vi uppdraget att strukturera, ha en organisation och driva processerna framåt samt ge förutsättningar för alla partner att vara delaktiga. Det är de stora penseldragen i uppdraget. 

  Men, det är inte där det händer, inte där vi gör skillnad och som är värdeskapande för framtiden.

  Det är i möten med varandra som kollegor, mötet med människor i samhället och i dialogen med patienter vi fångar behov och vad som är värdeskapande, utifrån det kan vi göra skillnad.  Drivkraften är viljan, modet att också ta det vidare. Vi är med för vi drivs av utveckling.

  Vi träffades i regionens DWA grupp under veckan och började gå igenom våra utmaningar och behov. Plötsligt hamnade vi i en riktig återvändsgränd, där energin förvann, modet sjönk och tvivlet började ta lite för mycket luft i rummet.  Det var just då, det där kom fram igen, det där som är så viktigt. – Vi är här för vi vill något, och vi har mod att försöka. Det var just där och i syrebristen, vi kom tillbaka. 

  – Vi tänker något helt annat!

  Utifrån det började vi se möjligheter, idéer och ”gud förlåte” även lösningar haglade i rummet om hur det skulle kunna bli. Hur framtidens möten med hälso och sjukvård skulle kunna identifieras utifrån dagens o morgondagens behov. Hur tekniken kan vara en brygga mellan självständighet och trygghet utifrån de behov vi har som individer i hela livsprocessen.  

  Det viktigaste var inte idén, det var känslan, och viljan att möta framtidens utmaningar och behov. Att bestämma sig för att göra något. Helt plötsligt vände det, luften kom tillbaka och hjärtat och hjärnan fick åter rätt syremättnad. Det är med hjärtat och hjärnan vi ska skapa DWA och lite ”jädra anamma” kan nog också behövas. 

  Dagen efter ringde en helt annan vårdpersonal till mig, som läst om DigitalWell Arena och hade en idé hon skulle vilja testa om det skulle kunna vara möjligt att diskutera inom DWA. Kort därefter låg en fråga i mejlen från Helsingborgs stad som är nyfikna på möjligt samarbete med DWA inom digital utveckling utifrån deras pågående projekt. Och så fortsätter det. 

  Den där rusiga känslan av allas ambitioner att tillsammans vilja göra skillnad och utveckla framtiden inom användardriven hälsa o vård spred sig i kroppen. Dagen avslutades med en filmintervju som ska få ungdomar att söka till vårdyrken. Det var lätt att säga att arbete inom vård och välfärd behövs och är fantastiskt, denna dag. För det är i mötet mellan människor utvecklingen händer oavsett om det är för att underlätta, skapa tjänster, använda teknik , förebygga och vårda. Där vill man vara med och göra skillnad! 

  Cecilia Karlsson, Processledare DigitalWell Arena

  eu_fond_logo

  EUROPEISKA UNIONEN – EUROPEISKA REGIONALA UTVECKLINGSFONDEN

  Det regionala projektet DigitalWell finansieras av Europeiska Unionen – Europiska regionala utvecklingsfonden. Syftet med DigitalWell är att vi tillsammans ska utveckla digitala lösningar för behov inom välfärden med användarens egenförmåga i fokus.