SEARCH
    Stäng den här sökrutan.

    Karlstad blir innovationsarena – stort antal event den 13 juni

    Den 13 juni slår ekosystemet kring DigitalWell Arena ut i full blom. Karlstad kommer under hela dagen att bubbla av aktiviteter kopplade till hälsa, innovation och digitalisering.

    I år arrangeras DigitalWell Awards för fjärde gången. Utmärkelsens syfte är att lyfta fram de många fantastiska initiativ som stärker utvecklingen av framtidens digitala tjänster för hälsa. Just nu pågår omröstningen för att utse vinnarna i fyra olika kategorier, som presenteras under kvällen på Olssons Bazar i Karlstad den 13 juni.

    Samtidigt har idén vuxit fram om att skapa en dag som ger ett ännu större genomslag för alla samarbetspartners och goda krafter i ekosystemet kring DigitalWell Arena. Detta har nu resulterat i ett smörgåsbord av aktiviteter – där hela Karlstad förvandlas till en innovationsarena.

    ”Det är otroligt inspirerande att så många organisationer har velat bidra. Vi är alla en del av samma ekosystem, och under den här dagen kan vi faktiskt visa i praktiken vad vi menar med ett innovationsekosystem,” säger Jonas Matthing, Operations Manager för DigitalWell Arena.

    Akademisk spets och internationellt erkända talare

    Sammanlagt finns nio olika aktiviteter att ta del av under dagen, där DigitalWell Awards erbjuder en gemensam mötesplats för mingel och nätverkande på kvällen. Innehållet täcker ett brett spektrum, från seminarier om hur offentlig upphandling kan bana väg för nya möjligheter för innovation, till att lyssna på startups och hur öppna data kan bidra till att lösa utmaningar i offentlig sektor.

    Den enskilt största evenemanget är Tjänsteinnovationsdagen, som årligen arrangeras av Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet. Den här gången med fokus på hur digitalisering kan bidra till bättre hälsa. Flera internationellt erkända talare gästar också de olika evenemangen under dagen, exempelvis den nyazeeländska ekonomiprofessorn Jason Potts och Anders Jönsson, chief of innovation policy section vid UNECE.

     

    Karlstad i centrum

    Karlstads kommun är både skådeplats och något av huvudrollsinnehavare under dagen. Kommunen deltar i en majoritet av de event som anordnas, inklusive flera aktiviteter där medborgarna bjuds in att ta del av innovation i praktiken. Exempelvis hur en pratande parkbänk på Stora Torget, en del av projektet Smart & Safe, kan öka tryggheten i det offentliga rummet.

    ”Jag tycker att den här dagen visar att det finns ett solitt engagemang för den här typen av frågor, där vi jobbar systematiskt både kring digital utveckling och innovation. Det lägger också en grund till den framtidsbild vi försöker måla upp, med staden som en arena för innovation,” säger Thomas Wernerheim, innovationsstrateg i Karlstads kommun.

     

    Lanserar ny innovationswebb

    Förutom de evenemang som arrangeras under dagen lanserar Karlstads kommun samtidigt sin nya webbplats, Smarta Karlstad, för att synliggöra detta arbete.

    ”Det är tacksamt att kunna manifestera saker – webben blir en symbol för det. Där kommer vi att visa på en massa innovationsinitiativ som pågår av olika slag. Målet är att vid lanseringen ha med något från alla 16 verksamheter – vilket gör det mer konkret. Från skolmåltider till upphandling,” säger Thomas Wernerheim.

    Jason Potts, Lina Svensberg, Carolin Maule, Kjell-Håkan Närfelt, Thomas Wernerheim, Ann-Sophie Gustafsson, Jonas Matthing och Ann Otto Nemes är några av alla medverkande som bidrar till att sätta fokus på innovation och hälsa den 13 juni i Karlstad.

    Här är de aktiviteter som erbjuds under dagen:

     

    Seminarium: Staden som arena för innovation OBS! 12 juni

    När: kl. 13.00 till 16.00
    Var: Värmlands Museum, Västra Torggatan 31
    Arrangör: Karlstads kommun, DigitalWell Arena
    Mer information och anmälan

    Om eventet: Karlstads kommun, och ekosystemet kring DigitalWell Arena har positionerats som en av Sveriges mest nytänkande miljöer kring att nyttja staden som grogrund för innovation. Den 12 juni bjuder vi in till ett seminarium för att berätta mer om vad det innebär.

    AI-workshop

    När: kl. 10 till 15 (drop in)
    Var: Skaparverkstan, Karlstads stadsbibliotek
    Arrangör: Karlstads kommun

    Om eventet: Upplev framtidens teknologi på Innovationsdagen i Karlstad! Kom och utforska AI med Kodcentrum och Karlstads Stadsbibliotek! Barn i åldern 9-12 år är välkomna att testa på att träna en AI under vårt drop-in aktivitet. Lär dig om AI:s möjligheter och utmaningar samtidigt som du får en spännande inblick i hur teknologin förändrar världen.

    Innovation Commons: Seminarium med Jason Potts, Vinnova, DigitalWell Arena

    När: kl. 10.30 till 12.00
    Var: Värmlands Museum, Västra Torggatan 31
    Arrangör: Vinnova, DigitalWell Arena, Region Värmland
    Mer information och anmälan

    Om eventet: Presentation av slutsatser kopplat till förstudien innovation commons. Panelsamtal med Jason Potts, Kjell-Håkan Närfelt, Anders Olsson och Lina Svensberg

    Tjänsteinnovationsdagen 2024: Digitalisering för bättre hälsa

    När: kl. 13 till 16
    Var: Karlstad CCC, Tage Erlandersgatan 8
    Arrangör: Karlstads universitet, CTF
    Mer information och anmälan

    Om eventet: Centrum för tjänsteforskning (CTF) vid Karlstads universitet bjuder in till Tjänsteinnovationsdagen 2024 – ett seminarium där forskare och praktiker bjuder på intressanta föreläsningar och samtal med fokus på beteendevetenskap, digitalisering och innovation. Kunskap som kan användas för att skapa bättre produkter och tjänster och en mer hållbar samhällsutveckling.

    Öppna data i Karlstads kommun

    När: kl. 13.15 till 14.15
    Var: Karlstadrummet, Norra strandgatan
    Arrangör: Karlstads kommun
    Anmälan: Ingen föranmälan krävs

    Om eventet: Ett inspirationstillfälle för dig som vill veta mer om öppna data. Vad är det? Vad ska man ha det till? Måste vi jobba med det? Fredrik Eriksson från Nationell Dataverkstad håller en digital presentation på temat. Primär målgrupp är chefer och tjänstepersoner som arbetar med verksamhetsutveckling och digitalisering i olika former.

    Tech & innovation för morgondagens affärer

    När: kl. 13.00 till 14.45
    Var: Karlstad CCC, Tage Erlandersgatan 8
    Arrangör: Compare
    Mer information och anmälan

    Om eventet: Vill du bidra till att lösa samhällsutmaningar och skapa morgondagens affärer? Den 13 juni hälsar Compare dig välkommen till ett event om hur innovation med tech kan skapa ett bättre och mer hållbart samhälle. Vi riktar oss till ledare inom det regionala näringslivet som vill utforska Värmlands förmåga att innovera med tech, och samtidigt forma framtidens affärer.

    Den pratande parkbänken – hur ökar vi tryggheten i det offentliga rummet

    När: kl. 09.00 till 15.00 (drop in)
    Var: Stora Torget och på gång- och cykelvägen bakom Karlstad El och stadsnät (längs Mariebergsviken)
    Arrangör: Projektet Smart & Safe

    Om eventet: Kom och prata med vår interaktiva parkbänk, eller pröva (L)armbandet, ett överfallslarm som interagerar med stadens belysning. Båda satsningarna har testat fram i Smart&Safe, ett projekt där vi vill undersöka hur vi kan skapa ökad upplevd trygghet för ungdomar i det offentliga rummet.

     

    DigitalWell Ventures showcase: Startups inom hälsoinnovation

    När: kl. 12.00 till 13.00
    Var: Hotell Fratelli, Drottninggatan 17
    Arrangör: DigitalWell Ventures
    Mer information och anmälan

    Om eventet: Kom och inspireras och lyssna till korta live-pitcher från startups inom digital hälsoinnovation. Bolagen presenterar sina lösningar både för preventiv hälsa och offentlig sektor. De utgör alla exempel på bolag som, på olika sätt, kommer från DigitalWells Innovationssupport, inkubator eller accelerator.

    Kvällsmingel och DigitalWell Awards 2024

    När: kl. 16.00 till sent
    Var: Olsson Bazar, Tullhusgatan 1
    Arrangör: DigitalWell Arena
    Anmäl dig till minglet

    Om eventet: Interaktion kring digital hälsa och innovation. Varmt välkommen till ett riktigt härligt kvällsmingel för att nätverka och inspireras. Under kvällen kommer vi också att utse vinnarna i årets upplaga av DigitalWell Award

    eu_fond_logo

    EUROPEISKA UNIONEN – EUROPEISKA REGIONALA UTVECKLINGSFONDEN

    Det regionala projektet DigitalWell finansieras av Europeiska Unionen – Europiska regionala utvecklingsfonden. Syftet med DigitalWell är att vi tillsammans ska utveckla digitala lösningar för behov inom välfärden med användarens egenförmåga i fokus.