TechTalk: Ethical Design

  • 2021-04-13
  • 12:15
  • Online via Zoom
Anmäl dig senast den

Hur kan digital och teknologisk design ta hänsyn till individen och utgå från ett feministiskt perspektiv? I veckans TechTalk lyfter Tara Mehrabi och Sebastian Mohr från Centrum för genusvetenskap vid Karlstads universitet de etiska frågorna bakom systemen.

Digitaliseringen kan skapa möjligheter för ett mer inkluderande och jämlikt samhälle. Samtidigt visar flera studier att digitalisering också kan öka ojämlikheter om inte hänsyn tas till sociala kategorier som genus, etnicitet och klass i innovationsprocesser.

Tara Mehrabi och Sebastian Mohr berättar om några av de fallgropar vi kan landa i när vi försöker skapa lösningar som ska passa alla.

– Det finns en risk att människor reduceras till siffror om vi lägger stor vikt vid teknologiska och digitala system, men inte lika mycket på sociokulturell kontext, personliga erfarenheter och behov, säger Tara Mehrabi.

Dessutom får du veta mer om Centrum för genusforsknings pilotstudie inom ramen för DigitalWell Research, som fokuserar på utmaningar tre ofta förbisedda användargrupper kan möta i digitaliseringen av hälso- och sjukvården.

NÄR: Tisdag 13 april kl. 12.15-13.00
VAR: Online via Zoom – du kopplar upp här
FÖR VEM: För alla som är intresserade av nätverkande & digitaliseringens möjligheter.
ANMÄLAN: Ingen anmälan behövs.

Varmt välkomna!

VÄLKOMMEN PÅ VÅRENS TECHTALKS

Boka in vårens träffar i kalendern!

DATUM
 
TEMA
9 mars
 
Emerging tech 2021 – IoT
16 mars
 
Mixed reality
23 mars
 
FinTech
30 mars
 
CheapTech
6 april
 
PÅSKLOV
13 april
 
Ethical design
20 april
 
Den digitala skattkistan
27 april
 
Cybersoldater
4 maj
 
HealthTech
11 maj
 
Prova på 5G
18 maj
 
DigitalWell Arena TechTalk@Vitalis: Säkerhet
25 maj
 
Techinvesteringar i Norden

DIGITALA TECHTALKS

Alla våra TechTalks streamas, och under rådande pandemi sker de endast digitalt. Genom att gå med i Facebook-gruppen TechTalk Värmland har du hela tiden koll på veckans ämne. Ha gärna mikrofon och kamera redo, så kan du ställa frågor live och delta i diskussionsdelen. Det går givetvis bra att interagera även via chatten. Du kan se alla TechTalks i efterhand från samma grupp.

Vi se fram emot en inspirerande vår & hoppas att du vill hänga med!

eu_fond_logo

EUROPEISKA UNIONEN – EUROPEISKA REGIONALA UTVECKLINGSFONDEN

Det regionala projektet DigitalWell finansieras av Europeiska Unionen – Europiska regionala utvecklingsfonden. Syftet med DigitalWell är att vi tillsammans ska utveckla digitala lösningar för behov inom välfärden med användarens egenförmåga i fokus.