SEARCH
  Close this search box.

  Karlstad blir innovationsarena – stort antal event den 13 juni

  Den 13 juni slår ekosystemet kring DigitalWell Arena ut i full blom. Karlstad kommer under hela dagen att bubbla av aktiviteter kopplade till hälsa, innovation och digitalisering.

  I år arrangeras DigitalWell Awards för fjärde gången. Utmärkelsens syfte är att lyfta fram de många fantastiska initiativ som stärker utvecklingen av framtidens digitala tjänster för hälsa. Just nu pågår omröstningen för att utse vinnarna i fyra olika kategorier, som presenteras under kvällen på Olssons Bazar i Karlstad den 13 juni.

  Samtidigt har idén vuxit fram om att skapa en dag som ger ett ännu större genomslag för alla samarbetspartners och goda krafter i ekosystemet kring DigitalWell Arena. Detta har nu resulterat i ett smörgåsbord av aktiviteter – där hela Karlstad förvandlas till en innovationsarena.

  ”Det är otroligt inspirerande att så många organisationer har velat bidra. Vi är alla en del av samma ekosystem, och under den här dagen kan vi faktiskt visa i praktiken vad vi menar med ett innovationsekosystem,” säger Jonas Matthing, Operations Manager för DigitalWell Arena.

  Akademisk spets och internationellt erkända talare

  Sammanlagt finns nio olika aktiviteter att ta del av under dagen, där DigitalWell Awards erbjuder en gemensam mötesplats för mingel och nätverkande på kvällen. Innehållet täcker ett brett spektrum, från seminarier om hur offentlig upphandling kan bana väg för nya möjligheter för innovation, till att lyssna på startups och hur öppna data kan bidra till att lösa utmaningar i offentlig sektor.

  Den enskilt största evenemanget är Tjänsteinnovationsdagen, som årligen arrangeras av Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet. Den här gången med fokus på hur digitalisering kan bidra till bättre hälsa. Flera internationellt erkända talare gästar också de olika evenemangen under dagen, exempelvis den nyazeeländska ekonomiprofessorn Jason Potts och Anders Jönsson, chief of innovation policy section vid UNECE.

   

  Karlstad i centrum

  Karlstads kommun är både skådeplats och något av huvudrollsinnehavare under dagen. Kommunen deltar i en majoritet av de event som anordnas, inklusive flera aktiviteter där medborgarna bjuds in att ta del av innovation i praktiken. Exempelvis hur en pratande parkbänk på Stora Torget, en del av projektet Smart & Safe, kan öka tryggheten i det offentliga rummet.

  ”Jag tycker att den här dagen visar att det finns ett solitt engagemang för den här typen av frågor, där vi jobbar systematiskt både kring digital utveckling och innovation. Det lägger också en grund till den framtidsbild vi försöker måla upp, med staden som en arena för innovation,” säger Thomas Wernerheim, innovationsstrateg i Karlstads kommun.

   

  Lanserar ny innovationswebb

  Förutom de evenemang som arrangeras under dagen lanserar Karlstads kommun samtidigt sin nya webbplats, Smarta Karlstad, för att synliggöra detta arbete.

  ”Det är tacksamt att kunna manifestera saker – webben blir en symbol för det. Där kommer vi att visa på en massa innovationsinitiativ som pågår av olika slag. Målet är att vid lanseringen ha med något från alla 16 verksamheter – vilket gör det mer konkret. Från skolmåltider till upphandling,” säger Thomas Wernerheim.

  Jason Potts, Lina Svensberg, Carolin Maule, Kjell-Håkan Närfelt, Thomas Wernerheim, Ann-Sophie Gustafsson, Jonas Matthing och Ann Otto Nemes är några av alla medverkande som bidrar till att sätta fokus på innovation och hälsa den 13 juni i Karlstad.

  Här är de aktiviteter som erbjuds under dagen:

   

  Seminarium: Staden som arena för innovation OBS! 12 juni

  When: kl. 13.00 till 16.00
  Where: Värmlands Museum, Västra Torggatan 31
  Arrangör: Karlstads kommun, DigitalWell Arena
  Mer information och anmälan

  Om eventet: Karlstads kommun, och ekosystemet kring DigitalWell Arena har positionerats som en av Sveriges mest nytänkande miljöer kring att nyttja staden som grogrund för innovation. Den 12 juni bjuder vi in till ett seminarium för att berätta mer om vad det innebär.

  AI-workshop

  When: kl. 10 till 15 (drop in)
  Where: Skaparverkstan, Karlstads stadsbibliotek
  Arrangör: Karlstad municipality

  Om eventet: Upplev framtidens teknologi på Innovationsdagen i Karlstad! Kom och utforska AI med Kodcentrum och Karlstads Stadsbibliotek! Barn i åldern 9-12 år är välkomna att testa på att träna en AI under vårt drop-in aktivitet. Lär dig om AI:s möjligheter och utmaningar samtidigt som du får en spännande inblick i hur teknologin förändrar världen.

  Innovation Commons: Seminarium med Jason Potts, Vinnova, DigitalWell Arena

  When: kl. 10.30 till 12.00
  Where: Värmlands Museum, Västra Torggatan 31
  Arrangör: Vinnova, DigitalWell Arena, Region Värmland
  Mer information och anmälan

  Om eventet: Presentation av slutsatser kopplat till förstudien innovation commons. Panelsamtal med Jason Potts, Kjell-Håkan Närfelt, Anders Olsson och Lina Svensberg

  Tjänsteinnovationsdagen 2024: Digitalisering för bättre hälsa

  When: kl. 13 till 16
  Where: Karlstad CCC, Tage Erlandersgatan 8
  Arrangör: Karlstads universitet, CTF
  Mer information och anmälan

  Om eventet: Centrum för tjänsteforskning (CTF) vid Karlstads universitet bjuder in till Tjänsteinnovationsdagen 2024 – ett seminarium där forskare och praktiker bjuder på intressanta föreläsningar och samtal med fokus på beteendevetenskap, digitalisering och innovation. Kunskap som kan användas för att skapa bättre produkter och tjänster och en mer hållbar samhällsutveckling.

  Öppna data i Karlstads kommun

  When: kl. 13.15 till 14.15
  Where: Karlstadrummet, Norra strandgatan
  Arrangör: Karlstad municipality
  Anmälan: Ingen föranmälan krävs

  Om eventet: Ett inspirationstillfälle för dig som vill veta mer om öppna data. Vad är det? Vad ska man ha det till? Måste vi jobba med det? Fredrik Eriksson från Nationell Dataverkstad håller en digital presentation på temat. Primär målgrupp är chefer och tjänstepersoner som arbetar med verksamhetsutveckling och digitalisering i olika former.

  Tech & innovation för morgondagens affärer

  When: kl. 13.00 till 14.45
  Where: Karlstad CCC, Tage Erlandersgatan 8
  Arrangör: Compare
  Mer information och anmälan

  Om eventet: Vill du bidra till att lösa samhällsutmaningar och skapa morgondagens affärer? Den 13 juni hälsar Compare dig välkommen till ett event om hur innovation med tech kan skapa ett bättre och mer hållbart samhälle. Vi riktar oss till ledare inom det regionala näringslivet som vill utforska Värmlands förmåga att innovera med tech, och samtidigt forma framtidens affärer.

  Den pratande parkbänken – hur ökar vi tryggheten i det offentliga rummet

  When: kl. 09.00 till 15.00 (drop in)
  Where: Stora Torget och på gång- och cykelvägen bakom Karlstad El och stadsnät (längs Mariebergsviken)
  Arrangör: Projektet Smart & Safe

  Om eventet: Kom och prata med vår interaktiva parkbänk, eller pröva (L)armbandet, ett överfallslarm som interagerar med stadens belysning. Båda satsningarna har testat fram i Smart&Safe, ett projekt där vi vill undersöka hur vi kan skapa ökad upplevd trygghet för ungdomar i det offentliga rummet.

   

  DigitalWell Ventures showcase: Startups inom hälsoinnovation

  When: kl. 12.00 till 13.00
  Where: Hotell Fratelli, Drottninggatan 17
  Arrangör: DigitalWell Ventures
  Mer information och anmälan

  Om eventet: Kom och inspireras och lyssna till korta live-pitcher från startups inom digital hälsoinnovation. Bolagen presenterar sina lösningar både för preventiv hälsa och offentlig sektor. De utgör alla exempel på bolag som, på olika sätt, kommer från DigitalWells Innovationssupport, inkubator eller accelerator.

  Kvällsmingel och DigitalWell Awards 2024

  When: kl. 16.00 till sent
  Where: Olsson Bazar, Tullhusgatan 1
  Arrangör: DigitalWell Arena
  Anmäl dig till minglet

  Om eventet: Interaktion kring digital hälsa och innovation. Varmt välkommen till ett riktigt härligt kvällsmingel för att nätverka och inspireras. Under kvällen kommer vi också att utse vinnarna i årets upplaga av DigitalWell Award

  eu_fond_logo

  EUROPEAN UNION – EUROPEAN REGIONAL DEVELOPMENT FUND

  The regional project DigitalWell is financed by the European Union - European Regional Development Fund. The purpose of DigitalWell is that we will together develop digital solutions for needs in welfare with the user's own abilities in focus.