Award

DigitalWell Award

DigitalWell Award är en utmärkelse som lyfter fram personer och initiativ som bidrar till framtidens hälsoinnovationer.

I Sverige finns många fantastiska initiativ som stärker utvecklingen av framtidens digitala tjänster för hälsa. Vi vill hylla de människor och organisationer som står bakom dessa initiativ. Därför anordnas DigitalWell Award – för att uppmärksamma goda exempel som bidrar till utvecklingen av framtidens hälsoinnovationer.

DigitalWell Award administreras av Stiftelsen Comparegenom DigitalWell Arena, som håller i utmärkelsen och prisutdelningen. Utifrån inkomna nomineringar utser DigitalWell Arenas processledning tre kandidater i varje kategori.

Vinnarna utses genom en öppen omröstning i kombination och juryröster från DigitalWell Arenas nationella styrgrupp. Vinnarna koras genom en 50/50-viktad summering av de två gruppernas röstresultat.

Förutom uppmärksamheten kommer vinnarna få agera ambassadörer på en gemensam resa till en konferens. Resan anordnas av DigitalWell Arena och ger både kompetensutveckling, omvärldsbevakning, ett breddat kontaktnät och erfarenhetsutbyte.  

Jury

Juryn i DigitalWell Awards består av DigitalWell Arenas styrgrupp och representerar olika aktörsgrupper inom Sveriges Innovationssystem.

Fyra olika kategorier

DigitalWell Award delas ut i fyra olika kategorier. Nedan kan du läsa mer om kategorierna och se tidigare vinnare i respektive kategori.

Innovationsförmåga genom samarbete

Innovationsförmåga genom samarbete delas ut till ett initiativ som genom gemensamma ansträngningar har åstadkommit resultat som inte hade varit möjligt för den enskilda parten. 

Exempel på nominerade i denna kategori:

Initiativ som stärkt kunskapsutbytet mellan offentlig sektor och företag, för att lösa gemensamma utmaningar inom hälsa.

Individens delaktighet

Individens delaktighet delas ut till ett initiativ som stärker människors möjlighet att förbättra sin egen hälsa med hjälp av data och digital teknik.

Exempel på nominerade i denna kategori:

Ett nytt arbetssätt, tjänst eller initiativ som stärker individers möjligheter att påverka sin egen hälsa.

Data & digital teknik

Data & Digital Teknik delas ut till ett initiativ som arbetar informationsdrivet och möjliggör en säker hantering av data för en hälsosammare framtid. 

Exempel på nominerade i denna kategori:

En digital tjänst, process eller utveckling av kunskap som stöttar insamling, hantering och analysering av hälsodata.

Tjänsteutveckling & kommersialisering

Tjänsteutveckling & Kommersialisering delas ut till ett initiativ som har bidragit till att stärka företagens tjänsteutveckling och kommersialisering eller en innovativ tjänst.

Exempel på nominerade i denna kategori:

Nya affärsmodeller eller processer för inköp av digitala hälsotjänster. Eller ett företag som bidrar till effektivare, mer tillgängliga och behovsanpassade hälsotjänster.

Tidigare vinnare i DigitalWell Award

Vinnare 2024

Tjänsteutveckling & kommersialiseringKarlstads kommun

Ann-Sophie Gustafsson

För att nya innovationer ska nå offentlig sektor behövs samarbetsytor med innovativa bolag. Detta är tydligt exemplifierat av Ann-Sophie Gustafsson, årets DigitalWell Award-vinnare i kategorin ”Tjänsteutveckling & kommersialisering”. Ann-Sophie Gustafsson har länge erbjudit en sådan kontaktyta inom Karlstads kommuns vård- och omsorgsförvaltning. Hennes arbete har bidragit till att kommunen har en stark ställning som pådrivare för utveckling av nya tjänster som möter medborgarnas behov. Det har dessutom resulterat i att flera nya tjänster fått fotfäste på marknaden.

Data & digital teknikKarlstads universitet

Birgitta Persdotter

En ny digital process som stöttar i insamling, hantering och analysering av data för att ge förutsättningar för en ökad jämlikhet inom socialtjänsten. Birgitta Persdotter, docent i socialt arbete vid Karlstads universitet, har både varit med om att skapa processen och tillsammans med SKR ta den ut i verkligheten, där närmare 120 svenska kommuner och stadsdelar deltar i satsningen. Processen benämns VAVES® (Vetenskaplig analys för verksamhetsutveckling). Syftet är att möjliggöra insamling och analys av större datamängder för nationell uppföljning av socialtjänstens omställning (NUSO) utifrån ny Socialtjänstlag och bidra till analysstöd på lokal nivå och jämförelser mellan kommuner – en kombination av individbaserad systematisk uppföljning och forskning.

Individens delaktighetSäffle kommun

Ann-Louise Persson och Jerry Gull

Ann-Louise Persson, undersköterska med utbildning inom digital spetskompetens, och Jerry Gull, verksamhetsutvecklare, är årets vinnare av DigitalWell Award i kategorin ”Individens delaktighet”. De är två inspirerande nyckelpersoner inom vård- och omsorgsförvaltningen i Säffle kommun, som med hjärta och stark drivkraft har lett tester av ett nytt virtuellt, upplevelsebaserat verktyg. Verktygets syfte är att öka vårdpersonalens kunskap om hur man på bästa sätt möter brukare med kognitiv svikt.

Innovationsförmåga genom samarbeteRegion Värmland

Åsa Wahlén

Åsa Wahlén, enhetschef i Region Värmland, är årets DigitalWell Award-vinnare i kategorin ”Innovationsförmåga genom samarbete”. Med över 20 års erfarenhet inom offentlig verksamhet har hon stor insikt i de utmaningar som hälso- och sjukvården står inför. Denna erfarenhet kom väl till pass när hon under pandemin fick i uppdrag att etablera en digital vårdcentral. Det arbetet blev en språngbräda för Åsa Wahléns strävan att tänka nytt och testa innovativa lösningar för att förbättra vårdkvaliteten. Genom att främja en kultur av samarbete och lärande arbetar hon för att introducera nya digitala verktyg som underlättar patienternas behandling och förståelse. Hennes engagemang för att främja innovation och samarbete inom vården gör henne värdig pristagare!

Vinnare 2023

Tjänsteutveckling & kommersialiseringMeWe&You

Helene Strandkvist

Uppskattningsvis befinner sig en miljard kvinnor i någon av klimakteriets tre faser, och 80% av dem upplever symptom som påverkar deras dagliga liv, familj och karriär negativt. Denna aktör upplevde själv hur generella råd inte tog henne dit hon ville, och började utforska vad hon kunde göra själv. I nära samarbete med kvinnor som upplever övergångs- eller klimakteriebesvär har denna digitala hälsotjänst utvecklats. Genom en anpassad hälsotracker och personaliserade aktiviteter, baserade på vetenskapligt stöd från flera discipliner, erbjuder tjänsten information och stöd som ökar egenförmågan hos dessa kvinnor. På så sätt bidrar aktören till högre välbefinnande och ökad emotionell, fysisk och mental hälsa hos användarna. I kategorin Tjänsteutveckling och kommersialisering, grattis Helene Strandqvist och MeWe&You!

Data & digital teknikHabbie HealthTech

Martin Larsson

Genom användandet av digital teknik erbjuder den här lösningen ytterligare stöd och handledning för personer som är i behov av fysisk träning för att öka sin hälsa. Aktören har tillsammans med vårdgivare, patienter och forskning utvecklat en helt användarcentrerad upplevelse – för både individ och vårdgivare. Den ger vårdgivaren en överblick som möjliggör kontinuerlig anpassning och uppföljning för varje användare. Lösningen motiverar användaren och bidrar därmed till såväl högre följsamhet av behandlingsplanen som individens egenförmåga. I kategorin Data och digital teknik, grattis Martin Larsson och Habbie!

Individens delaktighetKarlstads kommun

Stjärnhusets Tryggetsboende

Denna aktör har genom mod och nytänkande skapat en bättre tillvaro för både personal och boende. De arbetar aktivt för att utveckla de boendes självständighet och medarbetarnas arbetsmiljö. Aktören involverar båda grupperna i utvecklingsarbetet och bjuder också in anhöriga i dialogen. Här används digitala hjälpmedel i första hand, för högre integritet, så händer kan finnas tillgängliga där händer behövs och gör störst nytta. Därigenom har arbetsbelastningen minskat och de boende får större kontroll i sin vardag, samtidigt som resurser frigörs till att skapa en stimulerande vardag. Arbetssättet bidrar också till att öka vanan vid digitala verktyg och därmed till att minska det digitala utanförskapet. I kategorin Individens delaktighet, grattis Stjärnhusets Trygghetsboende och Karlstads kommun!

Innovationsförmåga genom samarbeteVårdavdelning 102 Kirurgi, Centralsjukhuset Karlstad

Annika Carlson

Att skapa och bibehålla en god arbetsmiljö kan vara en utmaning för vilken verksamhet som helst, att dessutom lyckas bidra till våra samhällsutmaningar under tiden är värt att uppmärksammas. Denna aktör har genom bra rutiner för kommunikation, tid för reflektion, avlastning från tidskrävande administration och ett ständigt fokus på patientnära vård lyckats skapa en vardag där både personal och patienter trivs. Medarbetarna involveras i kontinuerlig utveckling av verksamheten, och patientperspektivet finns alltid närvarande. Genom samarbete och mod vågar man testa nytt, för att tillsammans med flera aktörer arbeta för att lösa gemensamma utmaningar. I kategorin Innovationsförmåga genom samarbete, grattis Annika Carlson och vårdavdelning 102 på Centralsjukhuset Karlstad!

Vinnare 2022

Tjänsteutveckling & kommersialiseringNordic Medtest

Magnus Lindström

I utvecklingen av säkra digitala hälsoinnovationer har denna aktör en betydande roll. Genom att testa och validera produkter och tjänster skapas transparens kring nya lösningar, så att fler vågar testa nytt. Stödtjänsten Genomlysning, som analyserar användbarhet, interoperabilitet, lagar och förordningar samt informationssäkerhet, har därmed blivit en nyckelfaktor för trygghet hos testande organisationer och användare. Inom tjänsteutveckling och kommersialisering av framtidens hälsoinnovationer levereras här verkligt värde. Stort grattis till vinsten!

Data & digital teknik

Care to translate

Denna digitala översättningstjänst, anpassad för vårdsituationer, hjälper vårdpersonal att kommunicera med patienter oberoende av språk. Minskade språkbarriärer bidrar till mer jämlik vård, sänker kostnader för samhället och bidrar till konkret nytta genom säkrare vård för patienter och frigjord tid för vårdpersonal. Tjänsten används nu såväl i Region Värmland och spritt i Sverige som i andra länder. Stort grattis till vinsten!

Individens delaktighetInnothr

Therese Sundström

Bland digitala tjänster inom diabetesvården inriktade mot kvantitativa värden såg denna entreprenör ett behov av ett kvalitativt komplement. Med stort driv och egna erfarenheter som grund drevs en innovationsprocess tillsammans med användarna för att skapa appen Min diabetes. Ett verktyg för att skapa ökad trygghet och självständighet för barn med diabetes typ 1 och personer i deras närhet. Genom skräddarsydd information och fokus på det psykiska måendet skapar appen nya förutsättningar för familjer och barn. Stort grattis till vinsten!

Innovationsförmåga genom samarbeteRegion Värmland

Per Danielsson

Med kunskap, erfarenhet och stort engagemang har denna person varit en drivande kraft i utformningen av en helt ny metodik inom upphandling. Metodiken innebär en ny typ av samverkan mellan offentlig sektor och innovativa företag, för att tillsammans lösa samhällsutmaningar och driva innovation. Efterfrågeacceleratorn som metodik används nu som föregångsexempel på nationell nivå. Stort grattis till vinsten!

Vinnare 2021

Tjänsteutveckling & kommersialiseringIneq Solutions

Sara Lindahl & Sofi Finnstam

Sara och Sofi på Ineq solutions har genom sin tjänst adresserat ett viktigt samhällsbehov. De har visat hur viktigt det är att förstå behov och att det är möjligt att som duktiga skolkuratorer kunna hjälpa många andra. Sara och Sofis förmåga att omsätta det i värdeskapande tjänster med stor innovationshöjd är imponerande. Att ta hjälp av expertis och dra nytta av Innovationssupporten och DigitalWell Ventures visar på insikt och samverkansförmåga. Med ett starkt entreprenörskap och ett fantastiskt driv går det att lyckas som entreprenör i Värmland. Vi ser fram emot att följa Sara och Sofi på er framtida resa.

Tjänsteutveckling & kommersialiseringZimify

Mostafa Ismail

Mostafa och Zimify adresserar en viktig utmaning i vårt framtida hälsosamhälle. Att kombinera ett stort hjärta med entreprenörskap och driv är en framgångsfaktor. Mostafas affärssinne ger inte bara möjlighet för Zimify att växa utan det möjliggör för många studenter att studera och må bättre, helt enkelt en viktig hållbarhetsfaktor. Hur kan tjänsten användas av fler målgrupper? Vi ser verkligen fram emot att följa Mostafas framtida entreprenörsresa.

Data & digital teknikArvika kommun

Christian Persman 

Barn och ungdomars hälsa är otroligt viktigt för vårt framida hälsosamhälle. Att som skolutvecklingsledare driva på att använda data och digital teknik för att förbättra våra barn och ungdomars hälsa är en viktig samhällsinsats. Christians och Arvikas kommuns beslut att tillgängliggöra den nya högstadieskolan för innovation tillsammans med andra aktörer är precis det samhället behöver för att kunna ta tillvara på möjligheterna med data och digital teknik.

Individens delaktighetKarlstads kommun

Marie Johansson

Att vara en brobyggare mellan äldre och digital teknik är verkligen att bidra till framtidens hälsosamhälle. Marie skickar tydliga signaler om att vi tillsammans behöver öka innovationstakten för att stärka individens egenförmåga. Att möta morgondagens utmaningar med dagens lösningar är inte ett alternativ. Marie och Karlstad kommun går i bräschen och vågar både utmana sig själva och andra aktörer att bidra. Det kommer leda till att fler tjänster utvecklas som ökar individens delaktighet.

Innovationsförmåga genom samarbeteRegion Värmland

Ingela Agnarsson

För att ta steg mot framtidens hälsosamhälle krävs engagerade och modiga medarbetare och chefer som visar vägen. Ingela har en ambition att genom förbättrad hälsa utveckla hela samhället. För att göra det bjuder hon in till samarbete med företag, akademi och civilsamhälle. Modet att hitta nya vägar och göra det tillsammans med näringslivet innebär att Ingela är en förebild för många andra. Ensam är inte stark. Ingela är ett bevis på hur en engagerad medarbetare och chef kan påverka utvecklingen i en stor och komplex verksamhet.