Startsida / DigitalWell Award / Nominerade DigitalWell Awards 2025
Utifrån de nomineringar som kommit in till DigitalWell Award 2025 har nu tre kandidater i utsetts i fyra olika kategorier.
Vinnarna koras genom totalpoäng från DigitalWell Arenas styrgrupp och den allmänna omröstningen.
Hanna Björk har genom stor initiativkraft, digitalisering och samverkan bidragit till att effektivisera vårdflöden i Värmland. Hon har exempelvis förbättrat bokningssystem och varit drivande i att möjliggöra automatiserade lösningar, bland annat för att hantera väntelistor och minskat administration. Genom att driva tvärfunktionellt samarbete har hon skapat hållbara lösningar som stärker både patienter och vårdpersonalen i vardagen. Ett konkret exempel är hennes samordnande insats i införandet av om- och avbokningsbara tider via 1177.se. Det som gör Hanna Björk särskilt värdefull är hennes förmåga att motivera alla omkring sig att tänka nytt och samarbeta, där innovation ses som en naturlig del av vårdens utveckling. Genom att se potentialen i sina kollegor och skapa rätt förutsättningar för dem att bidra, har hon fått ut det bästa av Region Värmlands gemensamma kompetens.
Björn Alexandersson har initierat Team Utsocknes – ett samarbete mellan region och kommun för att ge mer samordnad och effektiv vård till personer med högt vårdbehov. Modellen, där vård ges i hemmet, minskar belastning på vården och förbättrar livskvalitén för patienten. Ett banbrytande exempel på personcentrerad samverkan. Modellen bidrar till att sudda ut organisatoriska gränser mellan kommun och region, med potential att skalas upp nationellt.
Dennis Lennartsson, verksamhetsutvecklare på Riksförbundet Rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU), har på rekordtid utvecklat Funkisplats – en nationell plattform som samlar aktiviteter för barn och unga med funktionsnedsättning. På bara sex månader har Dennis, genom omfattande dialog och samarbete med föreningar, kommuner och andra organisationer byggt upp ett nätverk och en digital tjänst som idag innehåller över 400 aktiviteter i 180 städer. Med över 1 000 användare har Funkisplats snabbt blivit en oumbärlig resurs som motverkar isolering i en av de mest sårbara målgrupperna. Ett lysande exempel på hur innovation, inkludering och samverkan går hand i hand.
Bup Skåne har involverat över 500 barn och unga i utvecklingen av nya tjänster genom tjänstedesign, i linje med Barnkonventionen. Det har bland annat resulterat i Bup Skåne Online, en öppen webbtjänst som ger stöd kring psykisk hälsa. Tjänsten har över 25 000 besök varje månad och har minskat trycket på telefonsamtal av karaktär råd och stöd till den regionala mottagningen för nya kontakter ”En väg in” markant. Delar av tjänsten kommer under 2026 att flyta till Ineras kommande satsning på "Barnens 1177", för att bli än tydligare en nationell plattform. Ett inspirerande exempel på hur barns röster kan forma framtidens vård.
När Region Värmland arbetade med att ta fram en ny barnrättsplan insåg teamet att de saknade barnens röster. Lösningen blev att skapa ett nytt spel i Roblox! Genom att möta barnen på deras spelplan skapades både engagemang, insikter och en plan byggd på barnens perspektiv. En nytänkande metod som stärker delaktighet och barnrätt i praktiken. Arbetet har lett till den nya handlingsplanen 'Barnrätt – en plan för barnets bästa'.
Med en skolrobot har Sundsta-Älvkullegymnasiet möjliggjort distansnärvaro för en elev med särskilda behov. Genom att implementera denna innovativa lösning har personalen säkerställt att eleven, trots fysiska hinder, kunnat delta aktivt i undervisningen, interagera med lärare och klasskamrater, och fortsätta sin utbildningsresa. Personalen har visat prov på kreativitet, samarbetsförmåga och en genuin vilja att göra allt för elevens bästa. Deras arbete är ett lysande exempel på hur digitala verktyg kan användas för att skapa en mer inkluderande utbildningsmiljö.
Kim Toft Madsen, vd och grundare, har med AQUATIME utvecklat ett smart dricksglas som mäter vätskeintag. Glaset kan känna igen en drickrörelse i stället för en hällrörelse samt stimulera äldre personer att dricka. Dryckesdata skickas trådlöst i realtid, så att hälso- och sjukvårdspersonal kan följa upp resultat och göra riktade insatser. Alla inställningar görs digitalt och glaset kräver ingen teknisk installation. Lösningen förebygger uttorkning, sjukhusinläggningar och ger trygghet i äldreomsorgen. AQUATIME är ett innovativt och konkret exempel på hur IoT och data kan bidra till att skapa en bättre hälsa i vardagen.
World Childhood Foundation har genom ett banbrytande samarbete mellan Polismyndigheten, Global Emancipation Network och Interpol DevOps möjliggjort utvecklingen av ett AI-verktyg som stärker skyddet för både utsatta barn och polis. Med hjälp av det nya verktyget kan utredningar av sexuella övergrepp mot barn effektiviseras och samtidigt minska den psykiska påfrestningen utredarna. Det visar hur samverkan kring digital teknik kan bidra till att skydda barn - och i vissa fall rädda liv.
Divya Stephens forskning vid Karlstads universitet belyser hur personer med typ 1-diabetes använder digitala verktyg i vardagen. Hennes arbete ger viktig kunskap om hur diabetesteknik upplevs, egenvård och eHälsolitteracitet – insikter som kan ligga till grund för bättre lösningar inom framtidens vård. Diabetesteknik upplevs som både stärkande och irriterande, och deltagare uttrycker behov av ytterligare stöd för att hantera utmaningarna. Forskningen har särskilt fokuserat på perspektiven hos vuxna med typ 1-diabetes vid användandet av diabetesteknik.
Katarina Karringer och Carl Grenvall har med tjänsten Plussa utvecklat en app som stöttar arbetande föräldrar att navigera i vardagen med familj och karriär. Genom banbrytande AI-innovation inom preventiv, mental hälsa kan tjänsten följa användarna från småbarnsåren till tonåren. Appen bygger på forskning och självhjälpsmodeller och har redan över 10 000 nedladdningar samt stora och välkända arbetsgivare som kunder. Med Plussa visar de hur tech kan användas för förebyggande mental hälsa, genom en tjänst designad för att passa in i en förälders hektiska livspussel.
Karin Frejsjö, upphandlingsledare i Karlstads kommun, driver förnyelse inom offentlig upphandling – ett område med stor potential för att driva omställning. Genom nytänkande och samarbete visar hon hur upphandling kan bli ett verktyg för förändring, hållbarhet och bättre tjänster för invånarna. Karin har aktivt deltagit i utvecklingen av nya metoder för innovationsfrämjande upphandling på nationell nivå. Hon tar snabbt till sig nya tankar och idéer, som kombinerat med hennes egen erfarenhet under 25 år inom upphandling och kunskapsbredd ger stor potential att skapa förutsättningar för innovation.
Med nyfikenhet, envishet och ett stort hjärta har Sara Wallén, psykolog och grundare av Mindmore, skapat ett digitalt verktyg som gör det enklare att upptäcka kognitiv svikt – tidigare, säkrare och med mindre belastning för vården. Verktyget används idag av över 100 kliniker runt om i Sverige, är rekommenderat i nationella vårdförlopp och lyfts i många vetenskapliga studier. Mindmore frigör värdefull tid för personal, minskar administrationen och gör det möjligt att ge fler patienter rätt stöd – i rätt tid. Ett tydligt exempel på hur evidensbaserad digitalisering kan förbättra välfärden på riktigt.
Har du frågor, inspel eller är intresserad av att vara med?
Det regionala projektet DigitalWell finansieras av Europeiska Unionen – Europiska regionala utvecklingsfonden. Syftet med DigitalWell är att vi tillsammans ska utveckla digitala lösningar för behov inom välfärden med användarens egenförmåga i fokus.