SEARCH
  Stäng den här sökrutan.

  Rekordmånga röster när DigitalWell Award fick sina vinnare

  Rekordmånga – nästan 2 000 personer – var med och röstade fram årets vinnare av DigitalWell Awards. Utmärkelsen blev en festlig slutpunkt för en dag där Karlstad bjöd på en mängd aktiviteter kopplade till hälsa, digitalisering och innovation.

  I ett fullsatt Olssons Bazar i Karlstad samlades 150 personer från olika organisationer under kvällen. Dagen hade redan erbjudit en uppsjö av möjligheter att ta del av olika aktiviteter och seminarier – från att lyssna till internationella gäster, som den nyazeeländska professorn Jason Potts, till att ta del av hur Karlstads kommun aktivt jobbar med innovation i sin verksamhet.

  Hyllar alla som bidragit med egna initiativ

  ”Vi bjöd in våra samarbetspartners att bidra med aktiviteter för att skapa ett större event, lite som en gerillaaktion. Jag tycker det är otroligt inspirerande att se hur många som har bidragit till att göra den här dagen till en angelägenhet för alla som är intresserade av innovation och utveckling,” säger Jonas Matthing, verksamhetsansvarig för DigitalWell Arena, som tror att konceptet kan växa sig ännu starkare kommande år.

  Marie Granander, DigitalWell Arena, Mari Banck, Region Värmland, Thomas Wernerheim, Karlstads kommun, Jonas Matthing, Digitalwell Arena och Per Kristensson, Centrum för tjänsteforskning. Tillsammans representerar de några av alla aktörer som bidrog till att förvandla Karlstad till en innovationsarena fylld av aktiviteter den 13 juni.

  Kvällens vinnare: Birgitta Persdotter, Åsa Wahlén, Ann-Sophie Gustafsson, Ann-Louise Persson och Jerry Gull.

  Under kvällen sammanstrålade stora delar av nätverken för att mötas och hylla de tolv nominerade till DigitalWell Awards – en utmärkelse som lyfter fram personer som bidrar till framtidens hälsoinnovationer. När juryn (DigitalWell Arenas styrgrupp) och allmänhetens röster räknats samman kunde till sist fem värdiga pristagare kliva upp på scenen för att motta sitt pris i fyra olika kategorier:

  • Innovationsförmåga genom samverkan:
   Åsa Wahlén, enhetschef Region Värmland
  • Data & digital teknik:
   Birgitta Persdotter, docent i socialt arbete vid Karlstads universitet
  • Tjänsteutveckling & kommersialisering:
   Ann-Sophie Gustafsson, utvecklingsledare på vård- och omsorgsförvaltningen i Karlstads kommun
  • Individens delaktighet:
   Ann-Louise Persson, undersköterska med digital spetskompetens, och Jerry Gull, verksamhetsutvecklare, Säffle kommun

  Birgitta Persdotter tillsammans med Åsa Wahlén och sina ”priskuber”. QR-koden leder så småningom till en resa till EHIN, Norges största konferens för e-hälsa.

  Birgitta Persdotter blev den allra första forskaren att motta utmärkelsen under DigitalWell Awards fyraåriga historia. Till vardags jobbar hon med att utveckla och implementera en digital process för att stötta insamling och analys av data för att öka jämlikheten inom socialtjänsten.

  Teknisk utveckling central för omställning

  Trots att fler än 100 svenska kommuner redan deltar i satsningen ger DigitalWell Award hennes arbete extra stimulans, tycker hon:

  ”Det är jättekul! Det jag tycker är roligt är att det också blir en bekräftelse. För även om jag är forskare inom socialtjänst, så tangerar det också den tekniska utvecklingen och digitaliseringen, som är supercentral och viktig framåt för socialtjänstens omställning.”

  Ann-Sophie Gustafsson, som haft en nyckelroll när Karlstad brutit ny mark för att upphandla digitala hälsoinnovationer, på väg för att motta priset i kategorin tjänsteutveckling och kommersialisering.

  Vinnarna hamnade, av förklarliga skäl, i fokus under kvällen. Marie Granander, Project Manager för DigitalWell Arena, gladdes ändå lika mycket åt den helhet alla tolv nominerade representerar:

  ”Vårt arbete handlar mycket om att stötta ekosystemet kring digital hälsoinnovation. Jag tycker våra tolv nominerade på ett otroligt fint sätt visar vad det handlar om. Här finns allt från enskilda tjänstemän som länkar samman offentlig sektor med innovativa företag, till forskare och personal inom vård och omsorg, som jobbar nära individen.”

  Förutom äran bjuds samtliga Awards-vinnare med på en resa till EHIN i höst – Norges största e-hälsokonferens.

  Under DigitalWell Awards gav också följeforskaren Emily Wise en återblick på DigitalWell Arenas fem första år. Bland annat uppmärksammade hon det faktum att innovationsmiljön med sin grundfinansiering genererat över 300 ”nya” miljoner till ekosystemet för hälsoinnovation. Här kan du ta del av femårsrapporten.

  eu_fond_logo

  EUROPEISKA UNIONEN – EUROPEISKA REGIONALA UTVECKLINGSFONDEN

  Det regionala projektet DigitalWell finansieras av Europeiska Unionen – Europiska regionala utvecklingsfonden. Syftet med DigitalWell är att vi tillsammans ska utveckla digitala lösningar för behov inom välfärden med användarens egenförmåga i fokus.