SEARCH
  Stäng den här sökrutan.

  KTH-modell sätter fingret på utvecklingsbehov

  Bland de tjänster DigitalWells Innovationssuport kan erbjuda är en genomgång enligt KTH:s modell för Innovation Readiness en av de mest grundläggande. Ofta leder den till att företag som efterfrågat en tjänst först får hjälp med någonting annat – som de inte visste att de behövde.

  Genomgången är i princip obligatorisk för alla entreprenörer som har en mer färdig produkt eller tjänst och söker stöd för att utveckla prototyper och att skala upp. KTH Innovation Readiness Level assesment är en modell som mäter en idés mognad ur olika perspektiv. Genom att analysera hur långt företaget eller entreprenören kommit när det gäller exempelvis teknik, marknad och legala frågor kan DigitalWell Arenas processledare tillsammans med den sökande komma fram till vad som är nästa steg.

  Tar avstamp i sex kategorier

  Ett batteri av kontrollfrågor placerar företaget på en niogradig skala i sex nyckelkategorier, vilket ger en heltäckande bild av var man står. Det är inte helt ovanligt att ett företag som exempelvis sökt hjälp med utveckling av en betaversion först får hjälp med någonting annat, för att sedan kunna ta nästa steg i utvecklingen av själva tjänsten.

  – Många är till exempel duktiga på det tekniska och har en bra dialog med tänkta kunder kring tjänsten. Men ofta har man förbisett viktiga områden, exempelvis kring de immateriella rättigheterna, eller utvecklingen av sin affärsmodell. Man behöver ofta sätta sig ner och skriva ner de antagandena man hittills bara har haft i huvudet, kring tex hur marknaden ser ut, eller hur man tänker ta betalt, säger Lina Svensberg.

  Jan Elofsson, vd på Atwrk.

  Hittills har ett tiotal entreprenörer och företag fått guidning genom KTH:s modell av DigitalWell Arena. Ett av dem är Atwrk, som tillsammans med arbetsgivare, gymnasieskolor, branschorganisationer, fastighetsägare och bostadsbolag sedan 2015 har utvecklat en pedagogisk app, med både teori och test, som gör det lätt att göra rätt när du är ny på jobbet. Över 700 personer har testat appen som finns på svenska, engelska, arabiska, dari och somali. Appen har även två ytterligare användningsområden, ett är nischat mot de som är nya medarbetare inom vård och omsorg och ett som riktar sig till hyresgäster.

  Jan Elofsson, vd på Atwrk, tycker att KTH:s Innovation Readiness-modell gjort stor nytta för deras bolag:

  – Det är en strukturerad och tydligt genomtänkt modell som täcker många områden i ett företags utveckling. Vi kommer stor nytta av detta i vårt fortsatta arbete, säger Jan Elofsson.

  Gav juridiska insikter

  För Atwrk resulterade genomgången i att de fick juridiskt stöd via en så kallad experttimme, som i sin tur satte fokus på viktiga frågor om immatriella rättigheter, och de fick även hjälp att skriva ett avtal för att reglera rättigheterna.

  – Tack vare det fick vi klarhet i hur det hänger ihop med att utvecklare och andra som varit inblandade uttryckligen måste överlåta äganderätten till de befintliga immateriella rättigheterna för mjukvaran, och att det är jätteviktigt att det här blir gjort, säger Jan Elofsson.

  eu_fond_logo

  EUROPEISKA UNIONEN – EUROPEISKA REGIONALA UTVECKLINGSFONDEN

  Det regionala projektet DigitalWell finansieras av Europeiska Unionen – Europiska regionala utvecklingsfonden. Syftet med DigitalWell är att vi tillsammans ska utveckla digitala lösningar för behov inom välfärden med användarens egenförmåga i fokus.