SEARCH
  Stäng den här sökrutan.

  Analog innovationstunnel

  Så skapade vi en analog innovationstunnel

  Hur visar man gemene hen hur DigitalWell fungerar, när det till stor del består av processer och metoder? Vi ville, och behövde, konkretisera projektet.

  Vi spånade inför vårt deltagande på Mitt Europa, dit vi blivit inbjudna av Karlstads kommun för att visa vårt EU-finansierade projekt DigitalWell. Mitt Europa syftar till att visa vad EU-finansieringen gör på lokal nivå, och vi skulle stå tillsammans med ett flertal aktörer i ett centralt köpcentrum i Karlstad.

  ”Om man låter folk få prova en workshop fast i miniformat då?” Det var startskottet. Vi bollade fram och tillbaka, sa lite på skoj att man skulle gå genom en tunnel. Då kan man bara röra sig framåt och därmed ta med även tankarna framåt. En tunnel. Vad är egentligen mer konkret än något man kan ta på och bokstavligen gå genom?

  Idéerna flödade efter det. Vi landade i vad som några veckor senare blev verklighet: vår innovationstunnel. Vi kontaktade Karlstad Makers för att få hjälp att göra skissen till verklighet. De hoppade på med stort engagemang och tillförde egna idéer till utformningen.

  Den 9 maj stod vi där, i köpcentret, med vår tunnel. Ljusslingor i form av små glödlampor symboliserade de idéer vi hoppades skulle födas i tunneln och ett skirt vitt tyg utgjorde tak för att ge en öppen känsla. En av delarna i DigitalWell är att skapa en öppen innovationsmiljö, man skulle kunna säga att tunneln blev en konkretiserad miniversion av den miljön.

  Under dagen kom nyfikna besökare, allt från spelintresserade ungdomar till diskussionsglada pensionärer, fram och provade tunneln. Det visade sig snart att man får plats fler än man tror i en knappt fyra kvadratmeter stor tunnel.

  Vad gjorde man i tunneln då, var är innovationen? Vi utformade två olika problembeskrivningar, gällande ensamhet och långa telefonköer i vården. De var lätta att relatera till för alla slags människor och vi kunde enkelt leda dem längs innovationsflödet. Genom hela flödet uppmuntrades deltagarna att skriva upp sina idéer på tunnelns vägg.

  ”Ni jobbar med digitalisering? Men tunneln är ju analog?” kommenterade en deltagare. Att digitaliseringen utvecklas och går framåt innebär inte att den är svaret på allt. Den kan lika gärna fungera som ett hjälpmedel för att öka något som inte är digitalt, till exempel medmänsklig kontakt. Vi kan förmodligen inte stoppa digitaliseringen och den för med sig oräkneliga möjligheter, men i slutändan är vi människor som eftersträvar det mänskliga. Det gör det ännu roligare att komma ut och prata med människor och försöka konkretisera något abstrakt. Den här gången blev det med hjälp av en tunnel, vem vet vad det blir nästa gång.

  Vill du också prova vår innovationstunnel? Den följer med oss till Värmland 2029 med ett helt nytt koncept inuti, speciellt utformat för företag intresserade av digitaliseringens möjligheter.

  /Sandra Dalåsen, Eventkoordinator Compare

  Det regionala EU-projektet DigitalWell är ett samarbete mellan Compare, Karlstads kommun, Region Värmland, Karlstads universitet, Landstinget i Dalarna, Region Dalarna, Friskvården i Värmland, Almi samt Tieto. Projektet pågår mellan 2017 – 2019. 

  eu_fond_logo

  EUROPEISKA UNIONEN – EUROPEISKA REGIONALA UTVECKLINGSFONDEN

  Det regionala projektet DigitalWell finansieras av Europeiska Unionen – Europiska regionala utvecklingsfonden. Syftet med DigitalWell är att vi tillsammans ska utveckla digitala lösningar för behov inom välfärden med användarens egenförmåga i fokus.