Demand Acceleration är ett ramverk för hur offentlig sektor kan driva innovation och omställning med den offentliga affären som verktyg, genom att öka efterfrågan på hållbara lösningar.
Demand Acceleration Community är ett öppet lärande nätverk för offentliga behovsägare och intermediärer som är intresserade av att gemensamt utforska hur den offentliga affären kan driva innovation och omställning. Vi träffas var tredje fredag morgon för att diskutera och utbyta erfarenheter, med ramverket för Demand Acceleration som utgångspunkt.
Vårt community präglas av en öppenhet, och vi tror på en balans mellan konkurrens och samverkan. Vi delar användbart material, som presentationer, processdokument och upphandlingsunderlag, med varandra, och material som skapas av medlemmar i communitiet licensieras generellt under Creative Commons.
För att stimulera innovation och omställning krävs inte bara satsningar på ny teknologi, det vill säga mer utbud. För att ny teknologi ska komma i användning och skapa värde behöver även efterfrågan på nya hållbara lösningar öka, i hela samhället. Innovations begränsas inte bara av utbud, utan även av efterfrågan.
Demand Acceleration är en ramverk för hur offentlig sektor kan driva innovation och omställning med offentlig upphandling som verktyg, genom att öka efterfrågan på hållbara lösningar.
Offentlig upphandling omsätter årligen över 800 miljarder kronor bara i Sverige. Om bara en procent skulle kunna användas för att driva innovation och omställning så skulle det motsvara mer än dubbelt så mycket som hela Vinnovas nuvarande budget.
Kommuner
11%
Regioner
13%
Statliga myndigheter
18%
Demand acceleration är ett ramverk, innehållande fyra grundläggande värderingar, och fyra vägledande principer.
Här hittar du våra handböcker, som ger en mer ingående beskrivning om hur ramverket kan tillämpas i praktiken. Dessutom finns en kortare version, som utgör ett underlag för att förstå Demand Accceleration ur ett policyperspektiv.
Publicerad 24 juni 2024
Under första halvåret 2024 har Karlstads kommun tillsammans med bland annat Compare bedrivit en förstudie för att utforska tekniska aspekter samt om Artificiell Intelligens (AI), Språkmodeller (LLM), Machine Learning (ML) och i synnerhet kunskapsgrafer kan erbjuda nya vägar för effektiv kunskapshantering.
Ladda ner förstudierapportenPublicerad 18 juni 2024
Helsingborgs stad, RecoLab och Stiftelsen Compare har genom finansiering av Vinnova gjort en förstudie där man utforskat hur man kan stimulera cirkularitet av avloppsvatten som resurs och efterfrågan som drivkraft i ett värdenätverk där både offentliga och privata aktörer ingår.
Ladda ner förstudierapportenPublicerad 13 maj 2024
En förstudie finaniserad av Vinnova har genomfört under i syfte att utforska hur systemgemensamma utvecklingstillgångar kan organiseras och förvaltas för att möta komplexa samhällsutmaningar och stödja en hållbar transformation i enlighet med Agenda 2030.
Ladda ner sammanfattande slutrapportenPresenterad på EU-SPRI 7 juni 2024
In this paper, we tested the proposition that incorporation of a venture logic into the public procurement process could increase the chances of uptake beyond the initial customer, and thereby increase the potential of IEP for transformative innovation.
Ladda ner papperKarlstads kommun utgår från behoven och låter marknaden hitta lösningarna inom äldreomsorgen
DigitalWell Arena and Compare, with Jonas Matthing and Lina Svensberg from Compare (Swe)
Publicerad 31 januari 2023
Tjänster: Processledning, utbildning, strategi och affärsutveckling
Tjänster: Processledning, utbildning
Tjänster: Processledning, utbildning, handledning, strategi
Tjänster: Juridisk rådgivning, upphandlingskonsultation
Tjänster: Juridisk rådgivning, processledning, utbildning, upphandlingskonsultation
Tjänster: Processledning
Tjänster: Processledning
Tjänster: Processledning
Har du frågor, inspel eller är intresserad av att vara med?
Det regionala projektet DigitalWell finansieras av Europeiska Unionen – Europiska regionala utvecklingsfonden. Syftet med DigitalWell är att vi tillsammans ska utveckla digitala lösningar för behov inom välfärden med användarens egenförmåga i fokus.