SEARCH
  Stäng den här sökrutan.

  Test av digital syntavla har gett tidsvinster i vården

  En ny digital syntavla har testat med gott resultat av ögonsjukvården i Värmland. Nu söker DigitalWell Innovationssupport en samarbetspart som kan ta produkten till marknaden.

  Bakgrunden till innovationen är att ögonläkaren Jon Isacsson tyckte att glappet mellan digitala och manuella synundersökningar var för stort. De digitala tjänster som finns på marknaden tyckte han var både komplicerade och dyra i förhållandet till nyttan de bidrar till.

  Därför utvecklade han en helt egen lösning: En enkortsdator, marginellt större än en kortlek och helt utan uppkoppling, som projicerar en digital syntavla på en skärm.

  – En väldigt enkel produkt. Det enda man behöver för att använda den är ström och en skärm med en HDMI-enhet, säger Jon Isacsson.

  I det enkla ligger ofta det geniala. Nu har den digitala syntavlan testats i verklig miljö i ett samarbete mellan Region Värmland och DigitalWell Arena. Erfarenheterna har varit oerhört positiva, berättar projektledaren Anne Katz, projektledare och ögonsjuksköterska på Centralsjukhuset i Karlstad.

  Sparar tid vid undersökningar

  Från december till slutet av maj har den digitala lösningen testats i fem av ögonklinikens 29 undersökningsrum. Utvärderingen med patienter har gett ett uteslutande positivt resultat. Störst effekt har den digitala syntavlan gett i form av tidsvinster när man undersöker båda ögonen separat för en mer exakt bild av synskärpan, exempelvis av patienter med diabetes eller problem med gula fläcken.

  – Tidsvinsten är en viktig aspekt. Tidigare var man tvungen att gå fram och tillbaka för att byta tavla för höger och vänster öga, nu kunde via lösa det via ett klick. Systemet har fått höga poäng av de av medarbetare som fått bedöma tjänsten. Den största fördelen var att de slapp leta efter olika syntavlor, allt finns samlat i en lösning som känns modern, säger Anne Katz.

  Innovatören Jon Isacsson tillsammans med Karin Persson, IT-samordnare på Region Värmland, och Anne Katz som projektlett testet av den digitala syntavlan.

  Den digitala syntavlan har fått tillfälligt tillstånd att användas även efter projektavslutet och på ögonsjukvården hoppas man nu på en permanent lösning.

  – Vi kommer definitivt att köpa in ett antal sådana här tavlor och hoppas på att fler verksamheter inom regionen kommer att vara intresserade, så klart beroende på pris. Pricken över i vore om produkten kan nå utanför Värmland också, säger Anne Katz.

  Söker partner för marknadsintroduktion

  Normalt sett hade det här varit en tydlig signal för en fortsatt satsning på produkten. Men Jon Isacsson beskriver sig själv som en innovatör snarare än en entreprenör, därför söker han en samarbetspartner som vill fortsätta utvecklingen och ta produkten till marknaden.

  Så i stället för att stötta upphovsmannen i det fortsatta utvecklingsarbetet har en ny tjänst skapats i DigitalWells Innovationssupport: entreprenörsmatchning. En konsult har fått i uppdrag att göra en marknadsanalys för att identifiera en entreprenör eller leverantör som vill driva tjänsten vidare.

  – Det finns en grupp entreprenörer som bara vill vara med och driva utveckling och göra gott i världen, men inte driva företagsidén vidare. Baskravet är att tjänsten är värdeskapande – och att det finns intresse från marknaden. Här finns en stor potential eftersom det redan finns en kund som vill köpa produkten. Vi har aldrig haft en sådan situation förut, säger Mari Banck, i DigitalWells Innovationsråd.

  Det nya sättet att stötta innovation av digitala hälsotjänster tror hon kan bli viktig även för framtiden:

  – Det känns tryggt att när man går in i ett test och någon av parterna inte vill driva idén vidare, så finns det en chans att ge möjlighet till en nytändning. Det behöver inte vara något fel på idén – men ibland kan det behövas ett team som är redo att skala upp och kommersialisera tjänsten.

  eu_fond_logo

  EUROPEISKA UNIONEN – EUROPEISKA REGIONALA UTVECKLINGSFONDEN

  Det regionala projektet DigitalWell finansieras av Europeiska Unionen – Europiska regionala utvecklingsfonden. Syftet med DigitalWell är att vi tillsammans ska utveckla digitala lösningar för behov inom välfärden med användarens egenförmåga i fokus.