SEARCH
  Stäng den här sökrutan.

  AI-stöd ska få pars kommunikation att blomstra

  En skilsmässa har oftast stor påverkan på en familj. För det lettiska startup-bolaget Asya har det varit drivkraften bakom en unik AI-baserad app som hjälper par att kommunicera. Asya bryter samtidigt ny mark i DigitalWell Ventures som den första deep tech-tjänsten i acceleratorn.

  (Click for english version)

  Asya markerar en viktig milstolpe för DigitalWell Ventures som både den första baltiska och deeptech-baserade startupen i acceleratorn.

  – Asya sätter användarnas emotionella hälsa i centrum genom att fokusera på design och AI som levererar användbar intelligens för att lösa verkliga livsproblem, oavsett om det är ett par med barn eller en företagsenhet, säger David Holm, Investment Manager på DigitalWell Ventures.

  Ariel A. Tabaks, en av Asyas grundare, ser fram mot ett fruktbart samarbete:

  – Vi tror att vi med hjälp av DigitalWell Ventures kommer att kunna göra en fantastisk produktlansering i Sverige och Norden. Deras team är snabbt, uppgiftsorienterat och har specialistkompetens – precis vad vi gillar i ett accelerationsprogram.

  Analyserar letar känslan bakom orden

  Asya är fast beslutna att sprida sitt budskap om etisk AI. Deras app ”Closer to you” är utformad för att hjälpa par i deras kommunikation med hjälp av röstdetektering av känslolägen som uttrycks i språket. Deras AI har tränats av tusentals samtal och har lärt sig att identifiera känslorna bakom det som sägs och hur det påverkar kommunikationen.

  – Människor kan fejka känslor och säga att de är ok även om de inte är det, men om du pratar ett tag är det svårt att dölja dina riktiga känslor, säger Ariel A. Tabaks, som grundade Asya tillsammans med sin bror Evalds Urtans.

  Evalds Urtans (till vänster) och Ariel A.Tabaks (till höger) tillsammans med teamet bakom Asya. Nu hoppas de att deras app ska hjälpa nordiska par att träna upp sin kommunikation med hjälp av AI.

  Evalds har en doktorsexamen från Riga Technical University och är den tekniska drivkraften och Ariel är chefsdesigner. Lika viktig som den avancerade tekniken är för appen är deras upplevelse av föräldrarnas skilsmässa. Det har gjort dem övertygade om behovet av en bra dialog i ett förhållande, speciellt när man är småbarnsförälder och magin från de första dejterna kan kännas avlägsen.

  – Appen hjälper par att starta meningsfulla och roliga konversationer. Ofta är det triviala frågor som orsakar problem. Vår app hjälper par att välja bra ämnen, håller reda på tonaliteten och hur mycket de pratar och lyssnar. Det är nästan som en fitness-app som ger dig data så att du kan träna och förbättra relationen, säger Ariel A. Tabaks.

  Har tagit hjälp av psykologer

  Ämnena och frågorna är utformade av både psykologer och terapeuter, vilket hjälper paren att även ta upp känsliga frågor. En stor inspiration har också varit boken ”Permission to feel”, av Marc Brackett, grundare av Yale Center for Emotional Intelligence.

  – Vi har tre grundläggande idéer. För det första är samtalsämnena verkligen viktiga. Det andra är att människor spenderar så mycket tid på sociala medier idag, så riktiga konversationer är oerhört betydelsefulla. Det tredje är medvetenhet, för när paren vet att en AI lyssnar vill de verkligen prestera bra, säger Ariel A. Tabaks.

  Framstegen i samtalen illustreras av en blomma i appen, som blomstrar när kommunikationen fungerar. Den människocentrerade designen har visat sig vara väldigt viktig, eftersom de första användartesterna avslöjade att användarna inte gillade när feedbacken blev för statistisk och fylld av omdömmen.

  Etisk grundsyn på AI

  Självklart finns ändå risken att människor känner sig hotade av att en maskin utvärderar deras samtal. Det är därför begreppet etisk AI är så viktigt för Asya. Exempelvis så sparas eller transkriberas inget konversationsinnehåll, i motsats till många andra populära appar.

  – Det är också viktigt att påpeka att det inte finns någon ”perfekt person” som vår app utgår från. Alla människor har olika förutsättningar, och genom att ange dina personliga inställningar tar appen hänsyn till det. Vi vill inte ha en framtid där människor hellre har en relation med en maskin än en människa, säger Ariel A. Tabaks.

  Appens tillgänglighet, jämfört med att besöka en terapeut, gör också Ariel A. Tabaks hoppfull om att deras tjänst verkligen kan nå ut och göra skillnad.

  – Det är också en av idéerna bakom etisk AI, den ska vara tillgänglig för alla och inte bara för dem som har råd. AI bör stärka människor i vardagen, inte bara stora teknikföretag.

  Hur bra är du på att läsa människors känslor?
  Testa din emotionella intelligens på Asyas sajt.

  eu_fond_logo

  EUROPEISKA UNIONEN – EUROPEISKA REGIONALA UTVECKLINGSFONDEN

  Det regionala projektet DigitalWell finansieras av Europeiska Unionen – Europiska regionala utvecklingsfonden. Syftet med DigitalWell är att vi tillsammans ska utveckla digitala lösningar för behov inom välfärden med användarens egenförmåga i fokus.