SEARCH
  Stäng den här sökrutan.

  Stepler vinnare av Årets digitala välfärdsinnovation

  Stepler är vinnare av Compares och DigitalWells pris ”Årets digitala välfärdsinnovation”. Redan idag bidrar deras app till att de svenska användarna tar en miljard steg per dag – nu tar bolaget sikte mot en internationell marknad.

  100 Grader Karlstad-galan blev inställd. Istället överraskades Stepler av Johan Östling och Björn Ling, som delade ut priset tillsammans med Lina Svensberg från Compare.

  På mindre än ett år har Stepler gått från att vara en liten tjänst med bara några tusen användare, till en riktig folk-app. Enligt grundarna Semir Hadiahmetagic och Niklas Frisk har man nu ett par hundratusen användare.

  Det betyder inte att man på långa vägar gått i mål.

  – Vi har väl sagt att när vi har en miljon användare så får vi verkligen spara datumet, men samtidigt är det bara ett delmål, säger Niklas Frisk.

  – Den tillväxten vi har av användare är ganska unik. Det man brukar prata om är attention, lite som en plånbok där du har plats för ett visst antal kort. Alla kan ha en appidé, men krävs en hel del för att få människor att ladda ner, använda och behålla en app, säger Semir Hadiahmetagic.

  Exklusivitet viktigt

  Dealen för Steplers användare är i grunden enkel: Alla steg man tar ger poäng i appen och förutom vardagsmotion ger det även erbjudanden på olika varor, tjänster och upplevelser.

  Tillströmningen och förfrågningar från nya affärspartners har förstås inte blivit sämre av de starka användarsiffrorna.

  – Vi får höra att vi är den bästa konverteringskanalen. Det som är viktigt om vi tar in ett erbjudande är att det ska vara exklusivt för Stepler-appen, användaren har ändå kämpat för att få ta del av det, säger Niklas Frisk.

  – Och det som är roligt för våra partners är att våra användare är lojala, eftersom man ger något för att få, säger Semir Hadiahmetagic.

  Förutom exklusiviteten finns också en ständig etisk diskussion om vilka erbjudanden som lämpar sig för Stepler.

  – Vi vill stå för bra grejer och försöker undvika produkter som är i gråzonen. Stepler är en hälsoapp. Det finns också en miljöaspekt i vardagsmotion som vi kommer att lyfta ännu mer senare, säger Semir Hadiahmetagic.

  Bidrar till folkhälsa

  Att deras tjänst faktiskt påverkar folkhälsan är de ganska övertygade om. Enligt företagets egna data så går en Stepler-användare i snitt mellan 1 000 och 1 500 steg mer per dag än den genomsnittlige svensken. Totalt handlar det just nu om en miljard steg per dag!

  – Så vi ser att Stepler ger effekt, och det är väldigt kul, säger Semir Hadiahmetagic.

  I början var användarna till större del yngre kvinnor, men med all exponering har också användarbasen breddats rejält. I en större uppdatering som gjorts nyligen har också flera nya funktioner tillkommit, som kan bidra till ytterligare tillväxt. Bland annat inloggning via Facebook, nya funktioner för att kunna samla mer poäng och möjlighet att se sina historiska data.

  – Vi förbereder oss faktiskt för en utlandslansering – målet är att bli en global hälsoapp! Vi tycker att vi har gjort en tydlig analys av vad som krävs, och nu känner vi oss redo, säger Niklas Frisk.

  Glada pristagare

  Givetvis är Stepler stolta över att kunna titulera sig ”Årets digitala välfärdsinnovation”. Hittills har de fått ”kalla handen” när de sökt priser och att många ”experter” till en början varit skeptiska till konceptet.

  – Nu har vi överbevisat alla att det faktiskt fungerar, men det är ändå kul att någon visar att de tror på en. Det här priset är faktiskt det första vi kammar hem, säger Niklas Frisk.

  Stödet från DigitalWell Innovationssupport har också betytt väldigt mycket, tycker de:

  – Jag tror att vi som entreprenörer har en tanke om vad vi vill och måste göra, men att få stöttning kring det är alltid viktigt, säger Niklas Frisk.

  – Initiativet väldigt viktigt för startup-miljön i Värmland. Att det finns människor som förstår den här typen av produkter. Lina Svensberg (som driver Innovationssupporten) har verkligen varit fantastisk! säger Semir Hadiahmetagic.

  Juryns vinnarmotiveringen till Årets välfärdsinnovation:

  ”Stillasittandet ökar och är ett av de största hoten mot människors hälsa. Stepler angriper denna samhällsutmaning med en app som belönar vardagsmotion på användarnas villkor. Via appens stegräknare får användarna poäng som de kan byta in mot varor, tjänster och upplevelser! På mindre än ett år har den aktiverat över 200 000 personer – och har dessutom fortsatt stor tillväxtpotential.

  Teamet bakom Stepler har med en kombination av visionärt driv och entreprenöriell hantverksskicklighet förverkligat sin idé och skapat en digital driven folkrörelse.”

  eu_fond_logo

  EUROPEISKA UNIONEN – EUROPEISKA REGIONALA UTVECKLINGSFONDEN

  Det regionala projektet DigitalWell finansieras av Europeiska Unionen – Europiska regionala utvecklingsfonden. Syftet med DigitalWell är att vi tillsammans ska utveckla digitala lösningar för behov inom välfärden med användarens egenförmåga i fokus.