SEARCH
  Stäng den här sökrutan.

  Här öppnas rum för nya digitala hälsotjänster

  I går invigdes DigitalWell Innovation Hub. Det innebär att det finns en fysisk samlingsplats för alla som vill utveckla framtidens digitala hälsotjänster.
  – Har ni idéer som kan förbättra eller förändra samhället är det hit ni ska komma, sa Lina Svensberg, processledare på Digitalwell Arena.

  Magnus Bårdén, Ann Otto Nemes, Henrik Svensson och Håkan Spjuth klippte den symboliska avspärrningstejpen. Nu har DigitalWell Innovation Hub öppnat!

  EU-projektet DigitalWell är inne på sitt tredje år och verksamheten är redan i full gång. Projektet bidrar till samarbeten där näringsliv, akademin, det offentliga och civilsamhället tillsammans utvecklar digitala tjänster för att lösa utmaningar inom välfärden. Digitalwell är också en del av den större Vinnväxt-satsningen Digitalwell Arena, med ett uttalat fokus på digitala lösningar som ökar människors egenförmåga till ett hälsosammare liv.
  Förhoppningen är att den nya lokalen – DigitalWell Innovation Hub i Karlstad Innovation Park – ska göra det arbetet ännu mer konkret och bli ett nav för spännande möten, innovation och utveckling.

  – Det här är en stor dag som vi har planerat länge. Vi står inför stora samhällsutmaningar i den här regionen, och hälsa är en av dem. De här utmaningarna måste vi lösa tillsammans, sa Magnus Bårdén, vd på Compare och processledare för Digitalwell Arena.

  Han fick hjälp att klippa bandet till Innovation Hub av Ann Otto Nemes, utvecklingschef i Karlstad kommun, Henrik Svensson, utvecklingschef i Region Värmland och Håkan Spjuth, avdelningschef för fakulteten för centrala stödfunktioner på Karlstads universitet.

  Tar hit regionledningen

  Samtliga betonade, precis som Magnus Bårdén, vikten av samarbete för att lyckas.

  – Dagens utmaningar är samägda utmaningar som vi inte klarar att lösa själva. Jag hoppas att invigningen av den här lokalen kan bli ett startskott för det samarbetet, sa Ann Otto Nemes.

  För att manifestera både den symboliska och praktiska betydelsen av Innovation Hub lovade Henrik Svensson att regionledningsmöten kommer att hållas här. Och Håkan Spjuth hoppas att mötesplatsen både kan ge universitetets forskare nya samhällsutmaningar att angripa och bli ett nav för att involvera studenter.

  – Vi sysslar med lokalproducerad forskning med global impact, men det bygger på att vi samverkar med samhället utanför, sa Erik Wästlund, docent i psykologi på CTF och en av de forskare som sedan länge är involverad i DigitalWell.

  Lina Svensberg ska hjälpa företagare och entreprenörer att få den uppbackning de behöver.

  Invigningens kanske mest inlevelsefyllda tal hölls av Lina Svensberg, processledare på Digitalwell Arena. Hon jobbar med de företag som ska driva fram digitala innovationer som ökar möjligheterna för människor att påverka sin egen hälsa. Framförallt pratade Lina Svensberg om det verktyg – innovationssupporten – som är redo att tas i drift. Huvudbudskapet var att det ska bidra till att vackra ord också blir till handling, som sipprar ner i verksamheten och stöttar entreprenörer i att förverkliga sina idéer.

  – Det hjälper inte om Karlstads universitet är världsledande i sin forskning om inte entreprenörerna vet om det och får tillgång till den kunskapen, sa Lina Svensberg, som ett exempel på hur Innovation Hub kan bli en bro mellan olika samarbetsparter.

  Rum som kan öppna nya dörrar

  En av de entreprenörer Lina Svensberg tycker visar prov på ett sådant samhällsengagemang hubben söker är Marie Niljung, som förlorade båda sina föräldrar i självmord. Nu jobbar hon för att skapa en ”digital följeslagare” av en bok som hindrar andra människor från att göra samma sak.

  – Att ge en bok till en 17-åring med dyslexi är ingen bra idé, säger Marie Niljung.

  Vad hoppas du att en plats som DigitalWell Innovation Hub kan göra för dig som entreprenör?

  – Hjälpa mig att öppna andra dörrar, exempelvis till Region Värmland, eller till universitet som kan koppla på forskning eller hjälp med att hitta finansiering.  

  Låt dig inspireras av innehållet – eller skapa innehåll som inspirerar andra

  • DigitalWell Innovation Hub har redan ett spännande program under våren. Bland annat kommer Karlstads universitets fakultet för Datavetenskap att hålla en workshop om cybersäkerhet och CGI kommer att arrangera ett innovationsseminarium. Lokalen blir dessutom en återkommande scen för Compares TechTalk. 
  • Här kan du hålla koll på både inplanerade och kommande händelser i hubben. 
  • Viktigt att understryka är också att Innovation Hub är en öppen samverkansmiljö. Har du en aktivitet som på något sätt angriper samhällsutmaningar kopplade till hälsa och välfärd, ta gärna kontakt med oss!
  • Mer info på DigitalWell Innovation Hub. För bokningsförfrågningar kontakta Compares eventkoordinator Sandra Dalåsen.  +46 (0)730-25 71 29
   sandra.dalasen@compare.se

  eu_fond_logo

  EUROPEISKA UNIONEN – EUROPEISKA REGIONALA UTVECKLINGSFONDEN

  Det regionala projektet DigitalWell finansieras av Europeiska Unionen – Europiska regionala utvecklingsfonden. Syftet med DigitalWell är att vi tillsammans ska utveckla digitala lösningar för behov inom välfärden med användarens egenförmåga i fokus.