SEARCH
  Stäng den här sökrutan.

  Stor workshop tog sig an digitala vårdutmaningar

  Hur kan vården utvecklas med hjälp av digital teknik när de anställda själva får tycka till? Det hoppas DigitalWell Arena kunna ge svar på efter en stor workshop.

  Nästan 90 personer som jobbar inom område vårdkvalitet i Region Värmland samlades i ett välfyllt konferensrum på Centralsjukhuset i Karlstad under måndagen. Där skickades de runt på en slinga med 14 stationer, som samtliga innehöll en utmaning i hur vården kan förbättras med hjälp av digital teknik.

  ”Hur kan vi öka farmaceuters delaktighet i vårdkedjan med hjälp av digitala möjligheter?” är ett exempel på hur en utmaning formulerades.

  Åsa Magnil, Tove Tevell, Marika Svalstedt och Rune Solhaug var en av de många grupper som samarbetade i workshopen.

  – Det är bra att många olika enheter jobbar tillsammans med varandras problem, sa apotekaren Tove Tevell, som tror att många delar av hennes arbete på läkemedelsenheten kommer att digitaliseras.

  Rune Solhaug, enhetschef på Kliniskt träningscentrum, tycker att engagemanget för ämnet är stort.

  – Och många ser väldigt stor potential med digitaliseringen, både från ledningens och personalens sida.

  Att personalen involveras i processen att skapa nya arbetsmetoder tycker han är självklart:

  – Jag tänker att innovation inom vården är helt beroende av de som jobbar nära patienterna.

  De 14 utmaningar som fanns att ta ställning till hade jobbats fram i ett öppet forum, som Lena Gjevert, områdeschef för vårdkvalitet, arrangerat. Ambitionen var till en början att hitta medarbetarnas hjärtefrågor, men efter ett möte med DigitalWell Arenas processledare valde man ut 14 förslag som det gick att lägga ett digitalt filter på till måndagens workshop.

  – Men vi har minst lika många till, som inte var digitala, som vi också kommer att jobba vidare med, säger Lena Gjevert.

  Efter att alla anställda gett förslag på arbetsmetoder kopplade till utmaningsområdena fick man sätta dit en liten klisterlapp om man tyckte frågan var prioriterad, samt skriva dit sitt namn om man vill jobba vidare med utmaningen.

  – Det var kul att så många visade intresse att jobba vidare med frågorna, säger Lena Gjevert.

  Marika Martin i samspråk med Lena Gjevert.

  DigitalWell Arenas team kommer nu att gå igenom materialet för att förhoppningsvis kunna skapa flera nya innovationscase att jobba vidare med.

  – Många har visat intresse för att engagera sig efter workshopen och det säger ju något om dessa utmaningar; de är högst aktuella och viktiga för de anställda. Nu ser vi fram emot nästa steg i denna process, säger Marika Martin, process development designer på Compare, och den som höll workshopen tillsammans med Johan Håkansson, praktikant på Compare.

  Workshopen var ett resultat av ett samarbete inom DigitalWell Arena, där Region Värmland tillsammans Experio Lab och DigitalWell planerat en heldag tillsammans med område vårdkvalitet för att ta sig an dessa utmaningar.

   

  eu_fond_logo

  EUROPEISKA UNIONEN – EUROPEISKA REGIONALA UTVECKLINGSFONDEN

  Det regionala projektet DigitalWell finansieras av Europeiska Unionen – Europiska regionala utvecklingsfonden. Syftet med DigitalWell är att vi tillsammans ska utveckla digitala lösningar för behov inom välfärden med användarens egenförmåga i fokus.