SEARCH
  Stäng den här sökrutan.

  Därför ska du söka dig till öppna innovationsmiljöer

  Tänk dig att det sitter en forskare som vill undersöka säkerheten för hälsoappar. Samtidigt som du själv sitter och funderar på om den där hälsoappen som du utvecklar är tillräckligt säker? Om ni två skulle mötas, så skulle ni båda kunna dra nytta av varandra.

  För dig som är entreprenör eller del i ett större företag kan det vara utmanande och tidskrävande att hitta denna forskare. Forskaren själv får en hel del irrelevanta förfrågningar, så risken att hen missar den där perfekta matchen i allt brus av förfrågningar är tyvärr ganska hög. 

  Kanske vet du som företagare redan vilken forskare som du ska vända dig till tack vare ditt etablerade nätverk. Att nätverka och bygga upp nätverk tar dock tid, och även om det har blivit ett buzzword, blir det nästan ett eget syfte i sig. Detta grundar sig i att skapa kännedom om vart just du ska vända dig för att komma framåt. Du kanske inte ser ett behov av att ta hjälp av en person idag men imorgon kanske du har ett annat behov. 

  Så vad händer om du som företagare saknar en väsentlig del i ditt nätverk eller känner att det inte räcker till? Det kan handla om att få kontakt med offentlig verksamhet, forskare, hitta samarbetspartners i näringslivet eller möjligheten att nå framtida användare. Genom att skapa en öppen innovationsmiljö, finns möjligheten att hitta de där pusselbitarna som saknas i ditt nätverk. 

  Att åstadkomma en öppen innovationsmiljö kan låta visionärt. Det blir betydligt mer konkret när vi skapar arbetsgrupper i den här miljön, såsom beredningsgruppen. Här träffas representanter från Region Dalarna, Region Värmland, Karlstads kommun och Karlstads universitet regelbundet för att diskutera idéer som företag och entreprenörer kommer in med till DigitalWell. 

  Som processledare handlar skapandet av en öppen innovationsmiljö delvis om att bygga upp rutiner och kommunikationskanaler, så att det ska bli lättare att hitta den aktör som du som företagare ska kunna växa tillsammans med. På det sättet kan du som företagare docka in i det nätverk vi bygger upp och på så sätt komplettera ditt eget nätverk. 

  Samtidigt innebär en öppen innovationsmiljö mer än bara ett strukturerat nätverk. Vi vill underlätta att ditt behov/idé lyfts vidare för att skapa samarbeten. En öppen innovationsmiljö kan även inkludera fysiska platser där nya idéer skapas eller befintliga produkter utvecklas tack vare att olika människor träffas och vågar prata öppet om möjligheter och behov. Dessutom vill vi även att du som vill bidra med nya, innovativa digitala hälsoprodukter och – tjänster ska ha möjligheten att testa, utveckla och verifiera din idé för att ta den framåt. 

  Så sitter du eller ditt företag med en idé, våga prata om den, våga nätverka och våga sök dig till strukturella nätverk.  
  Har du redan nu en idé som inkluderar digital teknik mot hälsa och är i behov av att nå forskare, få kontakt inom offentlig verksamhet, hitta samarbetspartners i näringslivet, eller är i behov av att nå framtida användare? 

  Ta gärna kontakt med mig som processledare i DigitalWellI väntan på att du hör av dig så bygger vi vidare på nätverket och att skapa en fysisk plats för kreativitet! 

  /Malthe Vesström, processledare i DigitalWell 

   

  Malthe Vesström

  Junior Process Leader Innovation
  +46 (0)72 530 36 88
  malthe.vesstrom@compare.se

  Det regionala EU-projektet DigitalWell är ett samarbete mellan Compare, Karlstads kommun, Region Värmland, Karlstads universitet, Landstinget i Dalarna, Region Dalarna, Friskvården i Värmland, Almi samt Tieto. Projektet pågår mellan 2017 – 2019. 

  eu_fond_logo

  EUROPEISKA UNIONEN – EUROPEISKA REGIONALA UTVECKLINGSFONDEN

  Det regionala projektet DigitalWell finansieras av Europeiska Unionen – Europiska regionala utvecklingsfonden. Syftet med DigitalWell är att vi tillsammans ska utveckla digitala lösningar för behov inom välfärden med användarens egenförmåga i fokus.